Thursday 3 March 2022

2022 MIRI & KUCHING BHG. 03 (Tamu Khas)

Februari 2022

SARAWAK, MALAYSIA
Miri & Kuching

Bahagian 3: Miri (2)
TAMU KHAS & TAOIST TEMPLE

HARI PERTAMA (3)

Part 7: Tamu Khas

Selepas melawat Bukit Kanada, Amza membawa kami melawat pula ke Tamu Khas. Dekat kawasan Tamu Khas ini ada juga beberapa Tamu lain seperti Tamu Kedayan dan Tamu Muhibbah tetapi Tamu-Tamu ini adalah pasar-pasar biasa. Kami juga diberitahu kaum Kedayan yang namanya diabadi pada salah sebuah Tamu ini adalah sebenarnya Orang Melayu Brunei.

Tamu Kedayan yang merupakan sebuah pasar basah.
Sarawak adalah sebuah negeri di Malaysia yang dihuni berpuluh-puluh kaum etnik yang setiap satu mempunyai ciri tradisional masing-masing. Tamu Khas di Miri adalah sebuah pasar yang menjual pelbagai barangan etnik tradisional ini.

Tamu Khas Miri
Suasana di dalam Tamu Khas
Berbagai barangan tradisional dijual di Tamu Khas. Ada di antaranya yang biasa kita lihat dan ada di antaranya yang pertama kali kami lihat di sini. Sesuatu yang menarik di Tamu Khas ini ialah peniaga di sini memang mesra dan baik-baik belaka. Mereka tak kisah pun kalau kita cuma melihat dan membelek barang-barang jualan sekali pun kita tak membeli apa-apa. Malah bila mereka tahu yang kita adalah orang luar, mereka turut membantu memberi penerangan tentang barang jualan mereka.

Ragi untuk membuat Tuak
Di Tamu Khas ini, Amza menunjukkan Beras Bario kepada kami. Beras Bario adalah sebenarnya padi bukit (padi huma) yang datang dari Tanah Tinggi Bakalalan. Beras ini dikatakan sangat berkhasiat kerana ditanam dengan menggunakan air gunung. Tapi harganya mahal kerana ia perlu diterbangkan ke Miri dari kawasan pergunungan ataupun dibawa menggunakan jalan balak.

Beras Bario
Beras Pulut Merah
Beras ini dibawa dari Tanah Tinggi Bakalalan
Nanas Sarawak juga memang menarik perhatian kami kerana nanas ini memang manis dan sedap.

Nanas Sarawak
Selain beras, Bario juga terkenal dengan Garam Bukit yang juga dipanggil Garam Bario. Selain untuk masakan, garam ini turut digunakan dalam mandian untuk menyegarkan badan.

Garam Bukit yang dibalut dengan daun buluh
Ada juga yang dijual dalam botol
Kuih-kuih tradisional juga banyak dijual di Tamu Khas. Antara yang menarik perhatian ialah Tebaloi (Biskut Sago) yang berwarna-warni. Kami juga ada membeli Kuih Bakar di Tamu ini. Rasanya memang sedap dan kurang manis. 

Suatu pengalaman baru yang kami rasai di kedai-kedai makan di Sarawak ialah makanan dan minuman yang dijual memang tidak manis. Kalau kita beli jus buah-buahan misalnya, jus ini memang jus pure dari buah-buahan yang diperah. Gula memang tak dicampur langsung ke dalam minuman ini seperti yang biasa dibuat di KL. Patutlah kami perhatikan orang-orang di Sarawak slim-slim belaka. Tak jumpa pun orang yang obese sepanjang percutian kami 5 Hari 4 Malam di negeri ini.

Banyak makanan tradisional dijual di Tamu Khas
Tebaloi (Kuih Sago) yang berwarna-warni
Pelbagai kuih tradisional
Kuih bakar yang awesome rasanya
Kakak penjual kuih-kuih tradisional
Sarawak juga terkenal dengan pelbagai hasil laut. Belacan turut menjadi produk tradisional yang terkenal dari negeri ini.

Belacan Sarawak
Udang Kering
Satu pemerhatian yang juga mengkagumkan kami di Tamu Khas ini ialah melihat petola kering (loofah) yang diguna sebagai penyental badan dijual sebagai barangan biasa saja di sini. Kalau kat Semenanjung Malaysia, memang jarang nak jumpa loofah dijual begitu. Selalu yang kita jumpa adalah loofah yang dijual sebagai produk kecantikan badan yang mahal harganya.

Loofah
Jarang nak jumpa loofah yang dijual begini kalau di Semenanjung Malaysia
Selain makanan tradisional, produk kraftangan juga ada dijual di Tamu Khas.

Selain makanan, produk kraftangan juga ada dijual di Tamu Khas
 Antara barangan kraftangan yang dijual
Duri Landak yang digunakan sebagai penunjuk sewaktu membaca Al Quran. Masa kecil-kecil dulu, Myself pun ada memakai Duri Landak begini sebagai penunjuk sewaktu belajar mengaji.
Sebelum meninggalkan Tamu Khas, kita terpandang juga ada banyak buluh yang dijual. Ingatkan buluh ini diguna untuk memasak lemang seperti di Semenanjung Malaysia. Rupa-rupanya ia adalah untuk kegunaan memasak sejenis makanan popular di Sarawak yang dinamakan Ayam Pansuh. Ayam Pansuh ini dimasak bersama daun ubi dalam buluh macam cara kita memasak lemang. Lepas masak, ia dikeluarkan dengan cara mengetuk-ngetuk buluh tersebut ke dalam bekas.

Amza memberi penerangan tentang cara memasak Ayam Pansuh
Buluh yang digunakan untuk memasak Ayam Pansuh

Part 8: Taoist Temple
 
Itinerari lawatan kami yang seterusnya adalah melawat  kuil Cina terbesar di Miri yang bernama Tua Pek Kong Temple. Malangnya kuil ini sedang ditutup untuk renovation dan tak boleh dilawati. Bagi menggantikan itinerari ini, Amza membawa kami melawat ke Taoist Temple.

Suasana kemeriahan sambutan Tahun Baru Cina di Times Square
Lagi pemandangan di Times Square
San Chiang Min Temple adalah Taoist Temple yang terbesar di Miri. Tidak seperti penganut Buddhist yang cuma menyembah Buddha, penganut Tao menyembah banyak dewa.

Taoist Temple
Pintu masuk ke Taoist Temple ini dijaga oleh patung dua ekor naga. Tembok pagar temple ini dibina seperti bentuk badan naga tersebut.
Bangunan utama Taoist Temple
Tempat membuat sembahan di perkarangan temple.
Tiang utama Taoist Temple ini juga dihias dengan patung 2 ekor naga. Menurut kepercayaan penganut Tao, naga-naga ini sangat becok dan tak berhenti bercakap. Untuk mendiamkan kedua-dua naga ini dari bercakap tak berhenti, Dewa Tao telah mencampak sebiji bola untuk dikejar oleh kedua-dua naga ini. Kerana itulah terdapat ukiran sebiji bola di tengah-tengah di antara naga ini.
 
Ukiran dua ekor naga yang dikatakan becok bercakap tak berhenti di depan pintu kuil.
Pemandangan ukiran naga dari sisi
Ukiran bola di antara naga yang dicampak oleh Dewa Tao supaya kedua-dua Sang Naga berhenti bercakap.
Pelawat dibenarkan masuk melawat ke dalam temple ini tetapi kita perlu membuka kasut. Di dalam temple ini ada ukiran patung-patung Dewa Tao. Penganut Tao akan melangkah masuk ke kuil dari sebelah kanan dan keluar dari kuil dari sebelah kiri dengan kaki kiri. Bercanggah dengan ajaran Islam, orang Tao percaya lebih bertuah bila kita masuk dan keluar dari sesuatu tempat dengan kaki kiri. Bila membuat sembahan kepada Dewa juga, mereka akan lebih dulu menyembah Dewa yang berada di sebelah kanan supaya mereka boleh keluar dari temple dari sebelah kiri.

Pemandangan di dalam Kuil Tao
Pintu antik di Kuil Tao
Penyelak di belakang pintu
Patung Dewa Tao
Siling di dalam kuil
Colok-colok gergasi
Peralatan sembahan untuk jualan
Kata petugas di kuil, lilin berbentuk lotus yang besar ini boleh menyala selama sebulan.
Selepas melawat ke dalam temple, kita melawat ke bahagian belakang pula.
 
Pemandangan di bahagian belakang temple
Siling di koridor bahagian tepi temple
Tembok yang mengelilingi temple dibuat seperti bentuk badan naga
Pemandangan keseluruhan koridor di bahagian tepi
Ukiran hujung ekor naga penjaga tembok temple di bahagian belakang bangunan


 Bersambung ke Bahagian 4...


No comments: