Thursday, 9 April 2020

2020 CAMERON HIGHLANDS BHG. 08

Mac 2020

PAHANG, MALAYSIA
Cameron Highlands

Bahagian 8: Hari Terakhir
PULANG KE KUALA LUMPUR

HARI KETIGA

Part 22: Meninggalkan Cameron Highlands

Awal pagi ini hujan turun dengan lebat di Cameron Highlands menyebabkan suasana yang selama ini nyaman menjadi sejuk. Kabus juga meliputi pemandangan di luar bilik.

Pagi yang dingin di Cameron Highlands
Pemandangan bak di oversea
Menikmati suasana pagi
Keindahan alam
Pada pagi ini Myself cuma menghadiri event yang diaturkan oleh ofis. Seperti yang Myself jangka, walaupun ia dijadualkan hanya separuh hari, ia tetap terlajak sehingga ke awal petang.

Disebabkan kena bekerja pada keesokan harinya, kami terpaksa pulang ke Kuala Lumpur pada petang ini juga. Kalau kami naik bas, lewat malamlah baru tiba di rumah. Jadi sejak awal lagi kami merancang untuk pulang dengan menggunakan khidmat teksi dari Cameron Highlands. Memanglah kos perjalanannya berganda-ganda mahal bila dibanding dengan harga tiket bas, anggap sajalah macam kita bayar tiket kapalterbang pergi-balik ke Cameron Highlands untuk dua orang. Lagipun perjalanannya point-to-point: dari hotel terus sampai ke rumah.

Pemandu kami adalah Parthi, yang ditemui masa kami mula-mula tiba di Cameron Highlands dulu. Kami dah deal dengan dia tentang perjalanan pulang ini sejak dari awal tiba lagi.

Pulang ke Kuala Lumpur
Kami sebenarnya membuat pilihan tepat tak memandu kereta ke Cameron Highlands kerana petang itu hujan turun dengan sangat lebat. Walaupun kita cuma jadi passenger duduk di belakang teksi, memang seram melihat air yang mencurah-curah turun dengan laju dari atas gunung di jalan yang bengkang-bengkok turun ke bawah. Ada ketikanya pemandangan juga menjadi terhad dengan titisan-titisan besar hujan yang mengena pada cermin kereta. Tapi bagi seorang pemandu teksi di Cameron Highlands seperti Parthi, suasana begini perkara biasa bagi mereka.

Hujan lebat dalam perjalanan turun
Brinchang
Menuju ke Tanah Rata
Hujan yang sangat-sangat lebat
Tiba di Tanah Rata
Pekan Tanah Rata
Jalan bengkang-bengkok menuruni gunung
Perjalanan ke Kuala Lumpur dijangka memakan masa lebih 3 jam
Melintasi sebatang sungai
Hujan masih sangat lebat

Part 23: Lata Iskandar

Walaupun cuma 3 Hari 2 Malam, kami cukup puas dengan percutian ke Cameron Highlands kali ini. Macam dah habis rata semua tarikan di Cameron Highlands kami lawat. Kalau sebelum ini, kami menjejakkan kaki ke Cameron Highlands 10 tahun dulu, 10 tahun lagilah baru kita repeat datang lagi ke Cameron Highlands. Hahaha!!

Dalam perjalanan pulang, kita singgah sebentar di Air Terjun Lata Iskandar. Parthi yang menawarkan kepada kami untuk membuat persinggahan di sini.

Masa kami sampai dulu, ada ramai orang singgah di sini sebab weekend. Disebabkan hari ini adalah hari bekerja, Lata Iskandar nampak sunyi dan sepi.

Sebelum meninggalkan Lata Iskandar, kami singgah sebentar kat sebuah gerai di sini nak mencari kudapan. Maklumlah tengahari tadi sempat lunch makan roti canai saja. Itu yang dah kelaparan pulak bila tiba di sini.


Part 24: Kisah Seorang Tea Taster

Dalam perjalanan pulang ke Kuala Lumpur, Parthi bercerita kepada kami tentang pengalaman beliau bekerja sebagai seorang Tea Taster di sebuah ladang teh di Cameron Highlands pada satu masa dulu. Apa pulak Tea Taster ni? Selama ini kita tahu ada Wine Taster, tapi tak pernah tahu pun tentang Tea Taster.

Parthi bercerita tentang pekerjaan Tea Taster
Hujan masih turun sewaktu kami masuk ke PLUS Highway
Kata Parthi, ladang-ladang teh memang mempunyai beberapa orang Tea Taster yang bertugas di sana. Mereka bertugas di bahagian Quality Control. Tea Taster akan memilih sampel-sampel teh yang selesai diproses secara rawak untuk menguji kualiti teh tersebut. Seorang Tea Taster yang mahir boleh tahu masalah yang wujud pada batch teh yang berkenaan dengan hanya melalui rasa. 

Kalau rasa teh macam bergris, itu bermakna ada masalah dengan mesin pemprosesan. Tea Taster juga boleh tahu sekiranya daun teh yang dipetik adalah daun tua dan bukan pucuk muda seperti yang sepatutnya. Malah dengan maklumat yang diberi oleh Tea Taster, syarikat boleh mengesan kelompok pokok teh yang bermasalah dan supervisor di situ akan diberitahu supaya mengawasi cara pekerja mereka memetik daun teh.

Kawasan Rehat dan Rawat Tapah Arah Selatan
Singgah sebentar untuk mengisi minyak
Lidah adalah aset yang paling berharga kepada seorang Tea Taster. Demi menjaga deria rasa pada lidah mereka, seorang Tea Taster sebenarnya tak boleh minum arak atau makan kari. Kalau orang Malaysia tak minum arak, mungkin okey. Tapi Orang Malaysia mana boleh dipisahkan dengan kari, kata Parthi. Tapi kalau dah makan kari, macam mana pulak nak buat Tea Tasting

Kata Parthi, lidah boleh dibersihkan dengan menggunakan Roti Putih dan Mozarella Cheese. Tea Tasting akan dibuat 2 atau 3 hari sekali untuk menjamin rasa teh ini 'tidak bercampur'. Jadi sehari sebelum bertugas, Tea Taster akan 'mencuci' terlebih dulu lidah mereka dengan Roti Putih dan Mozarella Cheese. Mereka juga akan berpantang dari makan kari. Disebabkan Mozarella Cheese mahal, ia akan dibekalkan oleh syarikat teh kepada Tea Taster.

Parthi juga mengajar kami cara yang betul untuk menikmati minuman teh. Mula-mula sekali, kenalah pakai serbuk teh dan bukan teh dalam uncang. Kata Parthi, serbuk teh yang dalam uncang itu adalah sebenarnya serdak-serdak dari daun teh yang kurang berkualiti. Untuk kenikmatan teh sejati, serbuk teh hanya dibancuh dengan air panas saja tanpa gula atau susu. Teh panas ini pulak perlu disisip dalam tempoh 3 minit dari dibancuh. Cara begitu barulah kita boleh merasa nikmat teh yang sebenarnya.

Pencinta teh sejati memang anti dengan Teh Tarik, kata Parthi, sebab ia memang berlawanan dengan cara sebenar pembancuhan teh. Tapi nak buat macam mana ~ sebab Teh Tarik macam dah jadi Minuman Kebangsaan Malaysia sekarang.

Kata Parthi lagi, seorang Tea Taster perlu menjalani latihan selama 6 tahun secara purata. Tapi disebabkan dia memang dibesarkan dalam ladang teh dan hidup bergelumang dengan teh, dia hanya menjalani latihan selama 3 tahun saja sebelum mendapat pengiktirafan sebagai Tea Taster. Hebat, Parthi! Kata Parthi, dia dulu dilatih oleh seorang Master Tea Taster yang berasal dari India.

Seronok bersembang dengan Parthi sebab dia memang fasih bercakap dalam Bahasa Melayu. Sampai tak sedar lebih 3 jam dah berlalu dan kami dah selamat sampai di rumah. Terima kasih, Parthi! Setinggi kesyukuran kepada Allah SWT yang memberikan rezeki kepada kami membuat percutian yang singkat dan menarik ke Cameron Highlands ini, walaupun dengan menumpang event ofis.


CATATAN PERJALANAN CAMERON HIGHLANDS (2020):
 

Wednesday, 8 April 2020

2020 CAMERON HIGHLANDS BHG. 07

Mac 2020

PAHANG, MALAYSIA
Cameron Highlands

Bahagian 7: Full Day Tour 4
TIME TUNNEL & CACTUS POINT

HARI KEDUA (4)

Part 17: Time Tunnel

Dari Raaju's Hill Strawberry Farm, kita bergerak pula menuju ke Time Tunnel.

Jalan curam menuruni bukit dari Raaju's Hill
Ketika itu petang Hari Ahad dan kami perhatikan memang banyak kereta naik ke Brinchang dari arah Tanah Rata. Kata Uncle Maniam, kebanyakan mereka nak menuju ke Kg Raja di mana dari sana ada jalan terus menuju ke Ipoh.

Banyak kereta sedang bergerak naik ke Brinchang
Tak seperti dulu di mana Cameron Highlands yang walaupun terletak di negeri Pahang hanya boleh dihubungi menerusi Tapah yang terletak di negeri Perak, ia kini dah mempunyai laluan langsung menuju ke Kuala Lipis di Pahang, Gua Musang di Kelantan dan Ipoh di Perak. Sebab itulah ia dah semakin meriah sekarang. Tengok peta di bawah...

Peta laluan hubungan langsung dengan Cameron Highlands
Time Tunnel yang terletak di Brinchang adalah sebuah muzium persendirian yang mempamerkan koleksi barang-barang lama.

Time Tunnel
Pintu Masuk
Time Tunnel ~ The Local Museum
Kereta lama
Masih dipakai kereta ini sebenarnya sebab Road Taxnya masih hidup
Barang-barang tradisional yang digunakan oleh Orang Asal
Kisah tentang sejarah Cameron Highlands
Peralatan menangkap ikan
Basikal yang rosak kena bom masa zaman Jepun dulu
Suasana di Time Tunnel
Banyak barang-barang kegunaan harian fesyen lama dipamerkan dalam Time Tunnel
Masa kita kecil dulu selalu jumpa benda-benda ini semua. Susah dah nak jumpa sekarang.
Pernah tak tengok iklan Susu Untuk Membesar ni dulu?
Kolam perhiasan di dalam Time Tunnel
Inilah alat kira-kira paling hebat zaman dulu sebelum kalkulator dicipta
Mug-mug lama
Mug Milo yang dipamer itu memang barang berharga masa kecik-kecik dulu. Susah nak dapat. Jealous tengok kalau ada kawan-kawan yang selalunya anak orang berada bawak mug Milo ke sekolah zaman itu.
Macam ini la rupa TV colour yang pertama kat rumah kami dulu. Tak semua rancangan disiarkan dalam warna pada masa siaran TV berwarna mula diperkenalkan.
Masa kita kat sekolah dulu, anak-anak orang kaya je yang ada koleksi pensel macam ini.
Piano model dulu
Barbie Doll dalam tahun 1970-an
Pemandangan di restoran Cina di Malaysia zaman dulu-dulu
Lama sungguh dah tak jumpa minuman botol kaca begini
Minuman berkarbonat adalah minuman mewah masa kita kecil-kecil dulu. Susah nak dapat minum, kecuali pada musim Hari Raya.
Kalau anda belum tahu, inilah suasana asal Kopitiam
Pemandangan tipikal sebuah dapur rumah di Malaysia zaman dulu
Rumah kami dulu pun ada almari lauk macam ini
Koleksi perhiasan rumah
Telefon kat rumah kita zaman dulu-dulu
Singa Maybank
Poster wayang zaman dulu-dulu
Jefri Zain ~ Singapore's Own Bond
Suasana perkampungan di zaman dulu-dulu
Kenangan di Time Tunnel
Suasana begini sering dilihat di perkampungan Cina di Perak zaman dulu-dulu
Disebabkan kami tinggal di komuniti yang ramai masyarakat Cina, Myself pandai main Chinese Checkers ni masa kecil-kecil dulu
Mahjong
Basikal penjual ais kerim zaman dulu-dulu

Part 18: Market

Seronok juga melawat ke Time Tunnel kerana banyak nostalgia lama ada di situ. Dari sana, kami bergerak ke destinasi terakhir dalam Full Day Tour kami ~ Cactus Point.

Join the crowd ~ bersama-sama dalam traffic jam menuju ke Brinchang
Gerai Nangka di tepi jalan
Kata Uncle Maniam, ini buah Kelapa Afrika
Berdikit-dikit, lama-lama naik bukit. Hahaha!!
Dalam perjalanan, Uncle Maniam membawa kami singgah di sebuah market tepi jalan yang Myself tak tahu namanya. Pelbagai hasil tempatan dijual di sini.

Sebuah pasar di Cameron Highlands
Pelbagai gerai jualan
Jagung
Kaktus
Strawberry
Sayur-sayuran
Sayur Goreng
Bunga-bungaan
Gadis dan Bunga

Part 19: Cactus Point

Cactus Point adalah sebuah pusat jualan kaktus. Tapi masa mula masuk tu, tak nampak pun kaktus yang dijual. Yang kelihatan adalah pelbagai bunga-bungaan.

Cactus Point
Suasana di dalam Cactus Point
Pelbagai bunga untuk jualan
Lavendar
Bunga Hati
Golden Grass
Bonsai
Ada banyak juga bunga-bunga yang kita tak tahu namanya. Tengok sajalah gambar yang di bawah...

Kat belakang sikit ke sana barulah kita bertemu dengan pelbagai spesies kaktus yang ditanam. Ada di antaranya yang bersaiz gergasi. Kata Uncle Maniam kepada kami, pokok kaktus sebesar itu dah ditanam berpuluh-puluh tahun.

Di sini juga ada sebuah ladang strawberi yang kecil.

Ladang strawberi
Jangan tak tahu... pokok kaktus sebenarnya bukan sekadar pohon berduri berbatang gemuk yang menyimpan air di dalamnya. Kaktus juga mengeluarkan bunga-bunga cantik yang berwarna-warni.


Part 20: Suasana Petang Di Copthorne Hotel

Program lawatan kami tamat pada pukul 4 petang dan Uncle Maniam menghantar kami pulang ke Hotel Copthorne.

Pulang ke Hotel Copthorne
Pasar Kea Farm
Sebaik sampai ke hotel, kami terus menggunakan kemudahan kerusi urut yang disediakan untuk mengurut badan. Maklumlah seharian berjalan hari ini, sakit pinggang dibuatnya, lebih-lebih lagi sewaktu memanjat tangga di Mossy Forest pagi tadi.

Kita urut dulu...
Bila masuk ke bilik, kita terus jamak Solat Zohor dan Asar. Lepas itu, disebabkan Husband mengadu kelaparan, kami keluar lagi ke kedai-kedai makan yang terletak dekat dengan hotel itu.

Pemandangan petang dari bilik hotel
Masih traffic jam dengan kenderaan yang menuju ke Ipoh dan Gua Musang
Satu lagi pemandangan indah dari bilik hotel
Kawasan Kea Farm dekat hotel
Bagus juga keluar berjalan kaki ke kedai makan itu petang-petang begini kerana dapatlah kita melihat keindahan suasana sebenar di Copthorne Hotel ini.

Pemandangan di perkarangan Copthorne Hotel
Bunga Orkid
Sayur yang ditanam di perkarangan hotel
Bunga-bungaan di laluan menuju ke kedai makan
Kami memilih untuk minum petang di sebuah restoran mamak yang bernama Restoran Prima Maju. Kita makan Roti Canai petang ini. Sedap Roti Canai yang disediakan.

Restoran Prima Maju
Mengambil Order
Juadah Kari di sini nampak menyelerakan
Minum Petang
Lepas minum petang, kita balik ke hotel.

Berjalan balik ke hotel
Tempat untuk bersantai
Segar mata memandang
Pemandangan bak di England
Pintu masuk ke hotel
1,628 meter dari aras laut
Suasana petang di lobi hotel

Part 21: Dinner Di Restoran Arab

Malam itu, kami keluar berjalan kaki lagi ke kedai makan tadi untuk mencari dinner pulak.

Suasana malam di Copthorne Hotel
Malam ini kami memilih untuk makan di sebuah restoran Arab pulak. Restoran ini bernama Zahrat Alsham.

Restoran Zahrat Alsham
Menu Hidangan
Suasana di dalam restoran
Biasalah kan... Makan kat restoran Arab begini bukanlah murah. Mujurlah makanan yang disediakan di restoran ini memang sedap. Jadi tidaklah kita rasa terkilan sangat bila membayar makanan mahal-mahal begitu.

Hidangan makan malam kami
Roti Arab yang dibalut dengan plastik


 Bersambung ke Bahagian 8...


CATATAN PERJALANAN CAMERON HIGHLANDS (2020):