Wednesday, 31 March 2021

2021 TRAVEL REVIEW 10 - IN BRIEF (ASIA TENGGARA)

Mac 2021

Travel Review 10: In Brief
ASIA TENGGARA

Selepas membuat review tentang negara-negara Asia Tenggara yang pernah dilawati, kita review pula sekilas pandang tentang pengalaman keseluruhan pengalaman kita melawat ke rantau ini. Oleh kerana Malaysia juga terletak di Asia Tenggara, dah pasti negara-negara di rantau ini adalah juga yang paling banyak kita lawati.

 Asia Tenggara
Ada 10 buah negara di Asia Tenggara dan kami dah melawat 7 daripadanya. Tiga buah negara lagi yang belum kami lawati adalah Laos, Myanmar dan Timor Leste. Setakat ini kami tak ada cadangan nak melawat ke ketiga-tiga negara ini.

INDONESIA

Indonesia adalah negara di Asia Tenggara yang paling kerap kami lawati. Sehingga tahun 2020, kami dah 11 kali sampai ke Indonesia. Bagi rakyat Malaysia, kita kerap berkunjung ke Indonesia kerana kedudukannya yang dekat dengan negara kita. Yang dekat dengan Malaysia itu adalah sebenarnya Indonesia Barat (Sumatera, Jawa, Kalimantan dan pulau-pulau lain yang berdekatan dengannya). Kalau Indonesia Timur pula, ia memang tak dekat dengan Malaysia.

Candi Prambanan di Yogyakarta
Indonesia adalah sebuah negara yang menarik. Memang Myself recommend kepada sesiapa pun untuk melawat ke Indonesia. Indonesia bukanlah negara yang boring kerana setiap pulaunya ada keistimewaan masing-masing sungguhpun agak scary kerana kesemuanya mempunyai gunung berapi yang aktif. Walaupun penduduk Indonesia dan Malaysia serumpun, budaya kita tetap berbeza. 

Gunung Marapi di Sumatera Barat
Ada ramai orang Indonesia yang bekerja di Malaysia dan ramai juga rakyat Malaysia yang mempunyai susur galur keturunan dari negara seberang (termasuklah Myself). Oleh itu, kita sering menganggap Orang Indonesia sangat faham dengan cara dan budaya Malaysia sebab kesemua mereka dah pernah sampai ke negara kita. Bila kita pergi ke sana, barulah kita sedar hakikat yang sebenarnya. Walaupun ada berjuta rakyat Indonesia di Malaysia, ada lebih ramai lagi rakyat Indonesia yang tak pernah sampai ke sini. Jadi bila kita melawat ke Indonesia, terimalah budaya dan cara hidup mereka dengan seadanya. Sama tapi tak serupa, kata orang.

Membuat persembahan di Pura Taman Ayun di Bali
Di Malaysia, semua orang berketurunan Melayu secara zahirnya memang menganut agama Islam tetapi tidak di Indonesia sana. Ada tempat-tempatnya seperti di Bali, Sumatera Utara dan di Sulawesi yang kita nampak macam mereka berbangsa Melayu tetapi tidak beragama Islam. Jika anda tergolong dalam kumpulan mereka yang sukar nak digest perkara ini, elakkanlah dari berkunjung ke kawasan-kawasan begini kerana mungkin ada perkara yang akan membuat anda merasa tersinggung. Kalau di Jawa pula, elemen-elemen agama Hindu memang ketara dalam kebudayaan seharian walaupun mereka rata-rata beragama Islam. Tapi jangan jadikan perkara ini pematah semangat anda untuk berkunjung ke Indonesia, masih ada banyak tempat lain di Indonesia seperti Aceh dan Sumatera Barat yang kuat berpegang kepada ajaran Islam di mana anda akan merasa selesa berada di sana. Tengok sajalah Husband dulu, dari tak mahu langsung pergi pada satu ketika dulu ~ sekarang tak pernah menolak bila diajak berkunjung ke Indonesia.

SINGAPORE & BRUNEI

Singapore dan Brunei tidak termasuk dalam list tempat-tempat favourite yang pernah Myself dikunjungi. Kedua-dua negara ini kaya dan mempunyai nilai matawang yang tinggi berbanding Malaysia, tetapi tidak begitu menarik kepada Myself. Walaupun tak masuk dalam favourite list, kedua-duanya pernah dikunjung lebih dari sekali.

 Patung Merlion di tepi Sungai Singapura
Singapore bagi Myself adalah sebuah negara yang sangat refined. Negara ini sering menonjolkan diri sebagai negara Asian tetapi budaya Asia yang nak ditonjolkan bagi Myself macam sangat westernized, mungkin untuk menarik pelancong-pelancong Barat. Satu ketika dulu, banyak perkara di Singapore yang lebih advanced berbanding Malaysia. Misalnya shopping centre yang hebat-hebat macam kat Orchard Road sana tak ada di Malaysia. Tapi kini tak lagi begitu ~ segala-gala yang advanced di Singapore dah boleh juga dilihat di Malaysia hampir pada masa yang sama. Ini menjadikan macam dah kurang tarikan bagi Myself untuk berkunjung ke Singapore sekarang.

 Masjid Sultan Omar Ali Saifuddien di Bandar Seri Begawan, Brunei
Brunei pula terlalu sepi, lebih merupakan bandar untuk tempat tinggal dan bekerja berbanding untuk melancong. Bila ada yang meminta pandangan untuk bercuti ke Brunei, Myself selalu katakan ~ kena pergi ke Brunei sekali, sekadar untuk melihat sendiri apa yang ada di sana. Bila dah pergi sekali, decide sendiri sama ada Brunei wajar dikunjungi lagi atau sebaliknya.

Sekali lagi, ini cuma pandangan peribadi berdasarkan kepada pengalaman Myself. Mungkin pada orang lain, Singapore dan Brunei seronok dikunjungi.

THAILAND

Sebelum berkunjung ke Central Thailand, Myself tak pandang Thailand sebagai sebuah negara yang menarik kerana pengalaman berkunjung ke negara ini hanya sekadar ke Southern Thailand yang tak banyak berbeza dengan Malaysia. Breakthrough yang menukar pandangan terhadap keistimewaan Thailand adalah setelah berkunjung ke Bangkok pada tahun 2012.

Yaksha di Grand Palace, Bangkok
Bagi Myself, Bangkok adalah sebuah bandar yang moden tetapi tidak mementingkan rupa. Walaupun mempunyai banyak bangunan-bangunan tinggi dengan senibina moden, wayar-wayar elektrik masih berselirat bergantungan pada tiang-tiang di tepi jalan sehingga mencacatkan pandangan. Bangkok juga adalah bandar yang tidak terang-benderang di waktu malam kerana bangunan-bangunannya tidak dipasang dengan lampu yang bergemerlapan seperti di kota-kota lain di dunia. Cahaya yang menerangi suasana malam di kota Bangkok sebaliknya datang dari lampu-lampu kenderaan yang tidak putus-putus melalui jalan rayanya sepanjang malam. Kalau traffic jam dah berkurangan selepas pukul 9 malam di kota-kota lain di Asia Tenggara, Bangkok tidak begitu. Ia masih mengalami traffic jam selepas pukul 9 malam.

Berposing dengan Bunga Matahari
Thailand juga adalah negara yang serius dalam memajukan industri pertanian. Pengalaman ini dapat kami rasakan bila berkunjung ke Central Thailand dan melihat sendiri ladang-ladang pertanian di sana. Antara pengalaman yang paling indah juga sewaktu berkunjung ke Thailand adalah melihat ladang bunga matahari di Khao Yai dan sewaktu berkunjung ke Jim Thompson Farm.

 Menyusuri Thai-Burma Death Railway di Kanchanaburi
Lawatan yang turut meninggalkan kesan di hati adalah ketika menjejak sejarah Landasan Keretapi Maut di Kanchanaburi. Terasa sangat kekejaman Jepun sewaktu di zaman perang dulu bila menyusuri laluan Thai-Burma Death Railway ini. Penderitaan yang dialami buruh-buruh paksa Jepun dulu juga dapat dirasakan sewaktu melawat ke Hellfire Pass.

 Perkampungan Muslim di Pratunam, Bangkok
Kira-kira 10% penduduk Thailand beragama Islam. Namun kebanyakan mereka tinggal di sekitar Bangkok dan Southern Thailand. Tak sukar mendapatkan makanan Halal di kedua-dua kawasan ini. Malah kalau di Bangkok, gerai-gerai makanan Halal boleh ditemui di food court di shopping-shopping centre yang besar. Tapi kalau keluar dari kedua-dua kawasan ini, payahlah sikit nak mencari makanan Halal.

CAMBODIA & VIETNAM UTARA

Cambodia dan Vietnam mempunyai sisi sejarah yang sama kerana kedua-duanya adalah bekas jajahan Perancis. Namun begitu Myself rasa kesan-kesan penjajahan ini lebih ketara dilihat di Vietnam. Selepas dijajah Perancis, Cambodia diperintah pula oleh seorang diktator kejam yang bernama Pol Pot yang telah membunuh ramai profesional di negara itu untuk memastikan dia kekal berkuasa. Vietnam pula kemudiannya terbahagi dua selepas ditinggalkan oleh Perancis: Vietnam Utara diperintah oleh Komunis yang berkiblatkan Russia dan China manakala Vietnam Selatan pula diperintah oleh Amerika Syarikat.
 
 Mansion mewah yang ditawarkan oleh Perancis kepada Ho Chi Minh supaya beliau menerima pemerintahan mereka di Vietnam
Kesan peninggalan kekejaman Pol Pot paling ketara dilihat di ibu negaranya, Phnom Penh. Myself bagaimanapun tak berkesempatan berkunjung ke Phnom Penh sewaktu di Cambodia. Hanya Siem Reap sahaja yang sempat dikunjungi. Sungguhpun begitu, sejarah kekejaman Pol Pot ini juga boleh dilihat di Siem Reap.

 Tengkorak mangsa-mangsa pembunuhan Pol Pot di Wat Thmei, Siem Reap
Walaupun tak lagi dijajah Perancis dan tak lagi diperintah oleh Pol Pot, Cambodia masih merupakan sebuah negara yang miskin. Tak banyak pembangunan yang dilihat di negara ini. Di sebalik semua itu, kesan sejarah silam peninggalan kota purba Angkor tetap terpelihara rapi dan menjadi tarikan pelancongan utama di Siem Reap sekarang.

Kesan runtuhan di kota purba Angkor di Siem Reap
Di Vietnam pula, kami cuma berpeluang berkunjung ke sekitar Hanoi di Vietnam Utara. Perjalanan ke Vietnam ini juga bukan sesuatu yang dirancang kerana cadangan asal kami adalah nak ke Taiwan. Entah bagaimana tersampai pulak kami ke Hanoi bila perancangan asal perjalanan ke Taiwan tidak dapat diteruskan.

Halong Bay
Vietnam Utara juga adalah sebuah tempat yang menarik untuk dikunjungi. Di samping menjadi satu-satunya ibu negara Asia Tenggara yang mengalami 4 musim, pemandangan di sekitar Hanoi juga menarik. Keindahan berlayar di Halong Bay dan bersampan di Tam Coc yang digelar Inland Halong Bay masih terpahat di ingatan kini walau dah kira-kira 10 tahun berlalu.

PHILIPPINES

Philippines adalah antara negara yang termasuk di dalam favourite list Myself. Myself dan Husband pernah berkunjung ke Philippines sebanyak 2 kali: sekali ke Manila dan sekali lagi ke Cebu & Bohol. Philippines berbeza dari negara-negara Asia Tenggara yang lain kerana ia adalah satu-satunya negara di rantau ini yang pernah dijajah Spanish serta salah sebuah dari 2 negara di rantau ini yang menerima Kristian sebagai agama rasmi. Sebuah lagi negara Kristian di Asia Tenggara adalah Timor Leste.

Memang tak ramai rakyat Malaysia yang berkunjung ke Philippines kerana reputasi negara ini kurang baik di mata kita. Di sebalik semua tanggapan itu, Philippines sebenarnya selamat dikunjungi dan rakyatnya juga baik dan ramah. Cuma elakkan saja kawasan yang bergolak seperti di selatan Mindanao.

 Pemandangan bak Little Mexico di Manila
Seperti Malaysia yang berkongsi rapat sejarah penjajahan British dengan India, Philippines pula berkongsi rapat sejarah penjajahan Spanish mereka dengan Mexico. Oleh itu tidak hairanlah jika ada beberapa tempat di negara ini yang diberi jolokan sebagai Little Mexico.

Sebelum sampai ke Philippines, Myself sangka Philippines tak berapa jauh dari Malaysia sebab ia hanya terletak bersebelahan Sabah dalam peta. Selepas terbang ke sana, barulah kita sedar betapa jauh sebenarnya Philippines dari Malaysia. Penerbangan dari Kuala Lumpur ke Manila memakan masa hampir 4 jam!

Jeepney yang sangat banyak dilihat di Philippines
Bila sampai ke Philippines, tanggapan pertama Myself terhadap negara ini ialah ia sebanding dengan Indonesia dalam banyak aspek. Kedua-duanya sesak dan ramai penjaja di jalanan. Jika di Indonesia ada banyak Angkot di jalan raya, di Philippines pula ada banyak Jeepney. Cara hidup pun sekali imbas macam sama. Satu perbezaan yang ketara hanyalah penduduk di Indonesia adalah majoriti Muslim sedangkan penduduk di Philippines pula adalah majoriti Kristian. Mungkin juga disebabkan pengaruh penjajahan Amerika Syarikat dulu, Myself rasa suasana di bandaraya di Philippines lebih teratur berbanding di Indonesia.

Halal Kitchen di Manila Hotel
Ada ramai penduduk Muslim di Philippines, tetapi mereka seolah-olah tidak kelihatan. Memang sukar sekali mencari makanan Halal di Philippines. Kalau nak mudah mendapatkan makanan Halal, mungkin baik untuk memilih tinggal di hotel 5 bintang yang mempunyai Halal Kitchen. Halal Kitchen di hotel-hotel 5 bintang di Manila memang terjamin sebab hanya makanan Halal yang dimasak di dapur ini. Tapi konsep Halal Kitchen ini cuma ada di Manila dan Davao di Pulau Mindanao sana, tak wujud pulak di tempat-tempat lain di Philippines.

 Pemandangan laut di Philippines memang cantik
Jika berkunjung ke Philippines, pada kebiasaannya ramai rakyat Malaysia yang memilih untuk bercuti di Boracay bagi menikmati pemandangan laut yang indah. Myself tak pernah sampai lagi ke Boracay, tetapi berdasarkan pengalaman yang dimiliki sewaktu berkunjung ke Manila, Cebu dan Bohol, memang Myself rasa pemandangan laut di Philippines sangat cantik. Pemandangan nature yang lain pun banyak juga yang cantik. Tapi kalau nak melihat keindahan nature di Philippines, kenalah pergi ke pulau-pulau Visayas yang terletak di antara Luzon dan Mindanao. Kalau hanya setakat melawat ke Manila, pasti kita akan mendapat impression yang Philippines adalah negara yang penuh dengan sampah.

 Melihat Whale Shark di Cebu
Selepas membuat review tentang negara-negara yang pernah kita lawati di Asia Tenggara, kita teruskan nanti dengan membuat review negara-negara yang pernah kita lawati di Asia Timur pula...



TRAVEL REVIEW (1995 - 2020):


Friday, 26 March 2021

2021 - TRAVEL REVIEW 09 - ASIA TENGGARA (PHILIPPINES 2: CEBU & BOHOL)

Mac 2020

Travel Review 09 - Asia Tenggara
PHILIPPINES (Cebu & Bohol Islands) 

Lawatan kedua kami ke Philippines adalah ke dua buah pulau yang terletak di tengah-tengah Philippines: Pulau Cebu dan Pulau Bohol. Pulau-pulau yang terletak di tengah Philippines di antara Pulau Luzon di utara dan Pulau Mindanao di selatan seperti kedua-dua pulau Cebu dan Bohol ini dikategorikan sebagai Kepulauan Visayas.

Peta Pulau Cebu dan Pulau Bohol yang membentuk sebahagian dari Kepulauan Visayas di Philippines

Sewaktu perjalanan kami ke sana, ada 2 buah syarikat penerbangan yang membuat penerbangan terus dari Kuala Lumpur ke Cebu City: Philippines Air Asia dan Cebu Pacific. Kedua-duanya kapalterbang Philippines, jadi buatlah pesanan makanan Halal awal-awal sebelum naik flight ke sana. Tapi jangan gusar sebab kedua-duanya mempunyai pilihan makanan Halal dalam menu makanan mereka. Pengembaraan kami ke Pulau Cebu dan Bohol ini juga turut disertai oleh 2 orang rakan.

Pulau Cebu

Cebu City yang merupakan ibu negeri Pulau Cebu adalah juga bandar yang kedua terbesar di Philippines selepas Manila. Suasana di bandar ini walau bagaimanapun sangat berbeza dengan kesesakan dan hiruk-pikuk Manila.

Cebu City
Cebu City juga adalah kota yang sangat bersejarah di Philippines kerana di sinilah tentera Spanish mula bertapak di negara itu dan dari sinilah juga agama Kristian berkembang sehingga menjadi agama rasmi di Philippines. Secara ringkasnya, melawat ke Cebu City di Philippines samalah seperti melawat ke Melaka Bandaraya Bersejarah di Malaysia.

Sejarah Cebu secara sepintas lalu boleh dilihat pada sebuah monumen di tengah Cebu City yang dinamakan Heritage of Cebu Monument.

Heritage of Cebu Monument
Walaupun ada penganut Islam di Cebu dan Bohol, mereka hampir tidak kelihatan. Oleh yang demikian, makanan Halal memang sangat sukar diperolehi di sini. Disebabkan masalah inilah kami memilih untuk menggunakan pakej Private Tour yang turut termasuk makanan Halal di dalamnya sewaktu melawat ke Cebu dan Bohol.

Inilah makanan popular di seluruh Philippines ~ babi panggang yang dinamakan Lechon.
Tidak seperti di Manila, tidak ada hotel yang mempunyai Halal Kitchen di Cebu City. Walau bagaimanapun, kami bertuah kerana memilih untuk menginap di sebuah hotel bertaraf 4 bintang di Cebu City yang bernama Harolds Hotel. Atas permintaan, hotel ini menyediakan breakfast Halal yang dihidang khas untuk kami setiap hari tanpa caj tambahan. Chef di hotel ini juga yang bernama Chef Remy adalah seorang rakyat Malaysia dari Sabah yang sangat faham tentang makanan Halal.

Harolds Hotel di Cebu City
 Bergambar kenangan dengan Chef Remy di Harolds Hotel sebelum pulang ke Malaysia
Lawatan kami di Cebu dimulakan dengan melawat ke Pulau Mactan yang bersebelahan. Walaupun ia pulau yang berasingan, ia masih dianggap sebagai sebahagian Pulau Cebu kerana ada 2 buah jambatan (mungkin dah ada 3 buah pun sekarang) yang menghubungi kedua-duanya. Malah Cebu Airport turut terletak di atas Pulau Mactan.

Di Pulau Mactan, kami dibawa melawat ke Mactan Shrine. Ia adalah sebuah kawasan bersejarah kerana di sinilah seorang pahlawan Islam tempatan Philippine yang bernama Lapu-Lapu telah membunuh penjajah terkenal Spanish yang bernama Ferdinand Magellan. Sebuah tugu untuk Lapu-Lapu dan sebuah tugu untuk Magellan dibina di Mactan Shrine ini. Dari pengamatan Myself juga, rakyat Philippines sebenarnya mempunyai love-hate relationship dengan Ferdinand Magellan. Magellan dibenci kerana dia adalah seorang penjajah Spanish namun pada masa yang sama dia juga dihormati kerana membawa ajaran Kristian ke Philippines.

Mactan Shrine
Tugu Lapu-Lapu di Mactan Shrine. Patung beliau dibina memegang senjata dan perisai tradisional yang digunakan untuk berperang dan membunuh Magellan.
Tugu Magellan di Mactan Shrine ini didirikan di tempat sebenar di mana beliau tewas di tangan Lapu-Lapu.
Di Mactan juga kami dibawa melawat ke sebuah kilang gitar yang bernama Alegre Guitars. Disebabkan kami bukan ahli muzik, kita cuma melihat proses bagaimana gitar-gitar dihasilkan. Menurut ceritanya, gitar yang dihasilkan oleh Alegre Guitars sangat berkualiti sehingga ramai pemain gitar dari seluruh dunia membuat tempahan gitar di sini.

Bengkel pembuatan Alegre Guitars. Semua gitar di Alegre dibuat menggunakan tangan.
Gitar tradisional Philippines yang dinamakan Cocolele ini masih separuh siap sebab belum dipasangkan dengan tali lagi.
Selepas lawatan ke Mactan Island, barulah kami dibawa membuat City Tour di Cebu City sendiri. 

Philippine Taoist Temple
Yap - Sandiego Ancestral House
Pemandangan di dalam Yap - Sandiego Ancestral House
Basilica Minore del Santo Nino
 Spanish Garden di dalam Basilica Minore del Santo Nino
Bangunan yang menempatkan Cross of Magellan berhampiran Basilica Minore del Santo Nino
Salib kayu ini dikatakan telah dipacak oleh Ferdinand Magellan selepas beliau mendarat di Cebu
Lawatan kami di Pulau Cebu bukan hanya sekadar di Cebu City. Kami turut dibawa melawat ke Oslob yang terletak di selatan Pulau Cebu untuk melihat Whale Shark di sana. Seronok melihat Whale Shark di Oslob kerana aktiviti ini dikawal oleh Kerajaan Philippines bagi memastikan kelestarian ikan besar ini. Ia hanya boleh dibuat bermula dari pukul 8-10 pagi setiap hari. Memandangkan perjalanan dari Cebu City ke Oslob memakan masa 4 jam, terpaksalah kami bertolak sebelum Subuh lagi ke sana.

 Aktiviti melihat Whale Shark di Oslob. Disebabkan lautnya dalam, tak perlu nak berdayung jauh ke tengah laut untuk melihat Whale Shark ini.
Whale Shark
Pengunjung juga boleh berenang dengan Whale Shark selama 30 minit kalau ingin berbuat begitu.
Melihat Whale Shark di Oslob memang sangat menarik dan boleh diikuti oleh sesiapa sahaja. Jangan sesekali lepaskan aktiviti ini kalau anda berkunjung ke Cebu.

Dari Oslob kami dibawa pula merentas Pulau Cebu ke sebelah sana untuk melawat ke sebuah air terjun yang bernama Kawasan Falls. Sungai di air terjun ini berwarna biru jernih dan sangat cantik.

Kawasan Falls
Air sungai di Kawasan Falls yang berwarna biru jernih
 Naik motor modified yang bernama Habal-Habal untuk masuk ke Kawasan Falls.
Disebabkan kami kurang adventurous, kami cuma menikmati keindahan air terjun di Kawasan Falls ini sahaja. Sebenarnya di bahagian sebelah sini Pulau Cebu ada beberapa buah air terjun yang bersambung-sambung. Mereka yang adventurous boleh mengikut aktiviti Canyoneering menyusuri kesemua air terjun ini (biasanya dari Tumalog Falls) sehingga sampai ke Kawasan Falls yang terletak di paling hilir.

Aktiviti Canyoneering yang bermula dari air terjun yang lebih jauh di belakang Kawasan Falls
Berenang di Kawasan Falls

Pulau Bohol

Dari Pulau Cebu, kami mengambil kesempatan  berkunjung ke Pulau Bohol yang terletak bersebelahan secara Day Trip. Perjalanan dari Cebu City ke pelabuhan Tagbilaran di Pulau Bohol mengambil masa 2 jam dengan menaiki sebuah feri laju.

Feri Oceanjet menuju ke Pulau Bohol
Pemandangan di dalam feri
Behold... Bohol
Pulau Bohol lebih tenang berbanding Pulau Cebu kerana tidak ada bandar besar di pulau ini. Tarikan-tarikan pelancongan di Pulau Bohol adalah lebih bersifat alam semulajadi.

Pemandangan Chocolate Hills di Pulau Bohol yang bagaikan lukisan
Pusat Konservasi Tarsier
Tarsier adalah spesies monyet terkecil di dunia yang banyak terdapat di Pulau Bohol. Saiz Tarsier dewasa hanya sebesar tapak tangan orang dewasa dan haiwan ini akan membunuh diri dengan menghantuk-hantuk kepala kepada benda keras kalau merasa stress.
Bilar Man-Made Forest di Pulau Bohol
Highlight kepada lawatan kami di Pulau Bohol adalah Loboc River Cruise. Seperti juga sungai di Kawasan Falls di Pulau Cebu yang berwarna biru jernih, air di Sungai Loboc ini pula berwarna hijau jernih. Malah Sungai Loboc di Pulau Bohol ini telah dinobatkan sebagai sungai yang paling cantik di Philippines.

Loboc River Cruise
Pemandangan bot Loboc River Cruise dari hadapan
Pemandangan bot Loboc River Cruise dari belakang
Sewaktu melawat ke Pulau Bohol, lunch kami juga disediakan di dalam Loboc River Cruise. Disebabkan kami dah awal-awal request makanan Halal dari travel agent, ada petugas Cruise yang menunjukkan kepada kami makanan yang boleh dimakan. Ada juga telur goreng yang dibuat khas untuk kami dan dihidang terus ke meja.

Lunch sewaktu Loboc River Cruise
Dalam perlayarannya, Loboc River Cruise akan membuat perhentian di tepi-tepi kampung di mana kita akan dihiburkan dengan tarian-tarian tradisional yang dipersembahkan oleh penduduk kampung sendiri. Tak ada bayaran dikenakan untuk menyaksikan persembahan ini, cuma sumbangan seikhlas hati sahaja yang dimasukkan ke dalam tabung yang diletakkan di tepi pentas.

Persembahan tarian kebudayaan oleh penduduk-penduduk kampung di tepi Sungai Loboc
Bot cruise yang berhenti di tepi pentas persembahan
Mood percutian kami ke Pulau Bohol walau bagaimanapun sedikit terganggu bila berdepan dengan hujan lebat di akhir trip. Myself akui kami tak memeriksa betul-betul ramalan cuaca di Philippines sewaku menempah percutian ke Cebu dan Bohol. Mood semakin merudum bila terpaksa pulak berkongsi feri dengan sekumpulan pelancong dari Tanah Besar China yang sangat kecoh sewaktu pulang ke Cebu City dari Tagbilaran. "Dahlah hujan lebat kat Bohol, dalam feri pun hujan lebat," komen seorang rakan. Nasiblah, begitu!

Waktu yang bagus untuk berkunjung ke Philippines umumnya adalah di awal tahun. Bulan Julai seperti perjalanan kami ketika itu adalah sebenarnya permulaan musim taufan. Namun syukur Alhamdulillah, kami tak ditakdirkan berdepan dengan taufan sewaktu berada di sana. Dua minggu selepas kami pulang ke Malaysia, kami dikejutkan dengan berita taufan yang melanda Cebu dan Bohol sehingga menyebabkan perkhidmatan feri di antara kedua-dua pulau ini dihentikan. Untuk consideration kalau nak melawat ke Philippines, negara ini selalunya diserang taufan bermula dari bulan Ogos - November.

 Hujan lebat sewaktu Loboc River Cruise

Kisah penuh perjalanan kami ke Pulau Cebu dan Bohol di Philippines boleh dibaca di sini:


TRAVEL REVIEW (1995 - 2020):