September 2019
LANGKAWI, MALAYSIA
Bahagian 10: Langkawi Tour 5
LAMAN PADI
HARI KETIGA (3)
Bahagian 24: Restoran Siti Fatimah
Uncle Kent membawa kami makan tengahari. Dalam perjalanan, beliau bercerita tentang makanan di Langkawi. Kata Uncle Kent, walaupun mereka bersawah padi, penduduk asal Langkawi tak makan ikan air tawar. Satu-satunya ikan air tawar yang dah diterima sebagai makanan penduduk Langkawi adalah Ikan Keli. Ikan ini pun diperkenalkan oleh orang dari Tanah Besar yang berhijrah ke sini.
Namun begitu, Orang Langkawi ada makanan special mereka sendiri yang dinamakan Bronok. Bronok adalah sejenis hidupan laut yang adik-beradik dengan Gamat juga. Bronok selalunya dibuat Kerabu dan orang yang "pure" Langkawi cukup suka makanan ini.
|
Jalan-Jalan Cari Makan |
Kami singgah di Restoran Siti Fatimah. "Kat sini selalu ada Bronok", kata Uncle Kent. Macamlah kami ni betul-betul nak try makan Bronok.
|
Restoran Siti Fatimah |
Malangnya tak ada Bronok dijual hari itu di sini. Tapi kat dinding di restoran ini memang ada banyak keratan akhbar tentang Bronok di Langkawi. Lupa pulak nak ambil gambar.
|
Pemandangan di dalam Restoran Siti Fatimah |
|
Buffet Makanan Tengaharinya nampak menarik |
|
Tak ada pulak Bronok kat sini. |
|
Jemput makan |
Bahagian 25: Laman Padi
Destinasi kami yang seterusnya adalah sebenarnya Underwater World. Tapi Uncle Kent mencadangkan supaya kami singgah melawat dulu ke Laman Padi yang terletak dalam perjalanan ke sana. Kami okey saja dengan cadangan Uncle Kent, bak kata Pepatah Melayu: Kecil Tapak Tangan, Nyiru Kami Tadahkan. Mentang-mentanglah nak melawat ke Laman Padi!
|
Arah ke Pantai Chenang |
|
Port of Langkawi. Di sinilah feri yang membawa kereta ke Langkawi berlabuh. |
|
Boustead Langkawi Shipyard |
|
Arah ke Laman Padi |
|
Tiba di Laman Padi |
Laman Padi terletak di Pantai Chenang. Seperti MARDI Agro Technology Park yang kami lawati semalam, ia juga adalah sebuah pusat agro-tourism. Dulu ada tiket dikenakan untuk melawat ke Laman Padi tapi kini kemasukan adalah percuma.
|
Laman Padi Langkawi |
|
Pintu masuk ke Laman Padi |
|
Suasana dekat pintu masuk |
|
Jom kita ke sana... |
|
Meowww!!! |
Laman Padi adalah sebenarnya sebuah tempat yang menarik untuk dilawati tetapi sayang sebab maintenance di sini agak rundown. Kami diberitahu Laman Padi ini dimiliki oleh Perbadanan Pembangunan Langkawi (LADA). Dulu ia memang hebat, tapi bila pemimpin-pemimpin negara bertukar, usaha-usaha yang dibuat pemimpin dulu bagai tidak lagi diperdulikan kerana pemimpin baru bagaikan tak mahu dikaitkan dengan pemimpin yang dulu. Bak kata pepatah Melayu: Gajah Sama Gajah Bertarung, Kancil Mati Di Tengah-tengah. Kesian kat rakyat Malaysia marhaen macam kita yang jadi Kancil kat tengah-tengah tu, kan? Tapi janganlah jadikan ini pematah semangat anda kerana tempat ini sangat menarik untuk dilawati sebenarnya.
|
Maintenance di sini agak menyedihkan, tapi jangan jadikan itu alasan tak datang melawat ke sini. |
|
Pokok Kayu Manis |
Langkawi terletak di Negeri Kedah yang terkenal sebagai Negeri Jelapang Padi kerana ia adalah penghasil beras yang terbesar di Malaysia. Seperti namanya, Laman Padi dibina untuk membolehkan pengunjung mengenali aktiviti penanaman padi dengan lebih dekat.
|
Jom ke sana pulak... |
|
Boleh tengok sawah padi dekat-dekat di sini. |
Dalam kaedah penanaman padi secara tradisional, biji padi direndam dalam guni selama 3 hari sebelum ditanam di tapak semaian. Selepas itu barulah ia dipindahkan ke petak sawah. Kerja menanam padi melibatkan banyak proses. Kerana itulah ia selalu dibuat oleh kaum wanita kerana kaum lelaki sememangnya tak cukup sabar. Ingat tak lagi nama alat menanam padi yang dipelajari dalam kelas Geografi kat sekolah dulu ~ Kuku Kambing?
|
Pemandangan dekat sawah padi di Laman Padi |
|
Pelbagai peringkat tanaman padi |
|
Bangsal di tengah sawah |
|
Boleh je nak berjalan sampai ke sana... |
Teruja juga dapat berjalan di atas batas di tengah sawah ini. Seumur hidup Myself, inilah kali kedua dapat berjalan di atas batas sawah. Kali pertama adalah masa kecil-kecil dulu, mengikut Emak mencari Opah yang ketika itu sedang bersawah di kampung. Maklumlah masa kita kecil dulu, manalah ada telefon kat rumah Opah untuk bagitahu kita nak datang. Bila sampai kat kampung dan Opah tak ada kat rumah, kenalah pulak mencari di mana dia berada.
|
Berjalan di tengah sawah |
|
Orang-Orang yang sebenarnya berfungsi untuk menakutkan burung supaya tak memakan padi yang masak. |
|
Orang-Orang yang patriotik sempena Hari Kemerdekaan Malaysia Yang Ke-62 |
|
Batas sebenarnya berfungsi sebagai pemisah antara tanah-tanah pesawah |
|
Pokok padi yang baru ditanam |
Batas juga berfungsi sebagai benteng penahan air supaya paras air di dalam sawah tidak terlalu banyak. Jika paras air di dalam sawah lebih dari sejengkal,
padi agak susah ditanam dan anak padi akan tenggelam, terutama jika
selepas hujan lebat. Oleh itu, penting bagi pesawah menjaga batas air di dalam sawah sepanjang
masa.
Tahukah anda yang Kepala Batas bermaksud bahagian depan sawah padi? Ia juga merupakan asal nama bandar Kepala Batas di Pulau Pinang.
|
Bergambar di batas sawah |
|
Pemandangan menghala ke pintu masuk Laman Padi |
Bangsal di tengah sawah ini juga sangat mengujakan. Jadi mari kita ke sana...
|
Bangsal di tengah sawah |
|
Pelantar menuju ke bangsal |
|
Boleh duduk makan-makan di sini |
|
Ehh, ada kerbau! |
|
Mencari port nak berkubang |
|
"Apa pandang-pandang?!" |
|
Risau je kalau Husband kena tanduk dengan kerbau tu. |
Memang risau kita tengok cara kerbau tu pandang kat kita. Terasa macam dia nak charging kat kita. Relax la, Kerbau! Kita tak pakai baju merah pun hari ini. Baju kita colour hijau ~ sama dengan colour pokok padi tu! Husband pun pakai baju colour kuning ~ sama colour dengan lumpur kat sawah tu.
|
Bangunan yang kat sana tu adalah sebuah restoran |
|
Ini pulak pemandangan menghala ke kompleks pejabat Laman Padi |
Dalam penanaman padi moden, tapak semaian tidak lagi digunakan. Anak padi akan ditanam terus ke dalam petak sawah. Kaedah penanaman padi tradisional yang intensif buruh kini telah digantikan dengan penggunaan mesin moden. Tapi ada pendapat yang mengatakan penggunaan mesin ini menyebabkan rasa beras sekarang tak sesedap rasa beras di zaman dulu. Tak tahulah pulak sejauh mana kebenarannya.
|
Iklan Nami Island di Korea Selatan kat tengah Laman Padi di Langkawi |
|
Mesin pembajak sawah |
|
Lembu |
|
Pokok padi |
Kalau menanam padi adalah kerja untuk wanita dalam masyarakat penanam padi tradisional, kerja menuai padi pula adalah tugas lelaki. Maklumlah, kerja memotong dan membanting padi sangat memerlukan tenaga fizikal. Tapi masa kecil-kecil dulu selalu juga kita tengok perempuan yang membuat kerja ini.
|
Pokok Mengkuang Tikus |
Ada sebuah jambatan dibina di tengah sawah ini untuk membolehkan pengunjung menyaksikan pemandangan dari sana juga. Oleh itu, jom kita ke sana pulak...
|
Jambatan di tengah sawah |
|
Pemandangan dekat jambatan |
|
Naik ke atas jambatan |
|
Pemandangan dari jambatan |
|
Pemandangan dari jambatan menghala ke sebelah sini pulak |
|
Lembu di tengah sawah |
|
Berposing atas jambatan |
|
Lembu yang berkawan dengan Burung Bangau |
GALERI PADI
Selepas melawat Laman Padi, kita melawat pula ke Galeri Padi.
|
Mural di hadapan Galeri Padi |
|
Membanting Padi |
|
Menumbuk Padi |
|
Membubu Ikan |
|
Bangunan utama yang menempatkan sebuah restoran |
|
Galeri Padi |
Sebaik masuk ke dalam Galeri ini, kita akan dapat melihat sebuah rak yang menempatkan sampel-sampel beras dari seluruh dunia yang diletakkan di dalam botol. Terus teringat soalan favourite subjek Geografi Malaysia kat sekolah dulu: Apa perbezaan padi dengan beras? Jawaban: Beras adalah padi yang telah diproses dan dibuang kulit dan sedia untuk dimakan. Weyy, kagum kat diri sendiri sebab masih ingat lagi!
|
Pemandangan sewaktu masuk ke Galeri Padi |
|
Sampel-sampel padi dari seluruh dunia |
|
Cili kering diletakkan dalam bekas pameran sebab ia adalah kaedah tradisional yang sangat berkesan untuk menghalau kutu beras. |
|
Peralatan-peralatan tradisional di rumah pesawah |
|
Peta Kawasan Pengeluaran Padi di Semenanjung Malaysia |
Kita juga boleh melihat peralatan-peralatan tradisional yang digunakan dalam penanaman padi pada masa dahulu.
|
Kerbau adalah haiwan yang sangat berjasa kepada penanam padi tradisional kerana ia membantu kerja-kerja membajak sawah. |
|
Peralatan tradisional yang ditarik oleh kerbau untuk membajak sawah ini dinamakan Tenggala. |
|
Keterangan tentang Tenggala |
|
Peralatan-peralatan lain yang digunakan dalam penyediaan tanah untuk bersawah |
|
Tajak untuk kegunaan merumput di sawah |
Penyelenggaraan tanaman merangkumi operasi-operasi persawahan seperti pengawalan rumpai, pembajaan dan kawalan perosak dan penyakit. Perkara yang paling penting ialah pengurusan air sawah bagi memastikan penghasilan tuaian yang makmur.
|
Peralatan-peralatan untuk penyelenggaraan tanaman |
|
Penyembur racun |
|
Kuku Kambing yang digunakan dalam penanaman padi |
|
Bergambar dengan Tong Pemukul Padi |
|
Menuai padi cara tradisional |
|
Peralatan untuk menuai padi |
|
Pengebuk Angin yang digunakan untuk memisahkan padi berisi dengan jerami dan padi hampa. |
|
Mengambil gambar Pengebuk Angin |
|
Lesung Kaki seperti ini dulu ada di bawah rumah Opah kita. |
|
Lesung Tangan dan Pengisar Padi |
|
Alat yang berbantuk segitiga ini dipanggil Penghuroi yang digunakan untuk Mengangin Padi bagi memisahkan padi yang berisi dengan padi hampa. |
|
Aksi kita di dalam Galeri Padi |
|
Basikal Tua dengan Pengebuk Angin |
|
Lesung Tangan |
|
Pengisar Padi |
|
Peralatan yang dinamakan Anok ini digunakan untuk mengangkut padi dari sawah ke darat. Ia selalunya ditarik oleh kerbau. |
|
Selain dari menjadi sumber makanan, menangkap ikan di sawah juga adalah aktiviti rekreasi keluarga pesawah |
|
Menangkap ikan di sawah dengan menggunakan Bubu |
|
Peralatan menangkap ikan di sawah |
|
Pemandangan di penghujung Galeri Padi |
|
Tudung Saji yang digunakan untuk menutup makanan |
|
Pemandangan sewaktu keluar dari Galeri Padi |
|
Lembu yang masih berkawan dengan Bangau |
|
Kucing-kucing di Laman Padi |
|
Landskap yang menarik |
|
Sayang tengok Restoran Laksa di sini sudah tidak beroperasi |
LAMAN HERBA
Keluar dari Galeri Padi, kita melawat pula ke Taman Herba. Di sini ada banyak tanaman herba yang digunakan dalam masakan dan pengubatan tradisional.
|
Laman Herba |
|
Pelbagai herba ada di sini |
|
Dalam banyak-banyak herba di sini, adalah beberapa saja yang kita kenal dan pernah dengar namanya. |
|
Inilah pokok Asam Gelugur |
|
Herba Belalai Gajah |
Bersambung ke Bahagian 11...
CATATAN PERJALANAN LANGKAWI (2019):