Sunday, 17 August 2014

2014 TURKEY BHG. 15

Ogos 2014

TURKEY
Istanbul & Sanliurfa 

Bahagian 15: Circle Istanbul Tour (2)
ORTAKÖY, İSTIKLAL STREET & FATIH

Part 48: Ortakoy


Di Ortaköy, Özcan membawa kami membuat beberapa lagi Food Sampling. Antara yang dicuba ialah oyster, usus biri-biri dan ais kerim.

Membuat Food Sampling di Ortaköy
Oyster berempah yang sangat sedap
Özcan enggan memberitahu kami pada mulanya apa yang sedang dimasak oleh lelaki ini.
Myself dan ahli-ahli rombongan lain menyangka masakan ini adalah daging.
Bila diberitahu yang masakan ini sebenarnya adalah usus biri-biri, masing-masing rasa macam nak termuntah.
Kenangan bersama tukang masak usus biri-biri.
Disebabkan cuaca yang sangat panas, Özcan juga membawa kami ke sebuah kedai ais kerim di Ortaköy. Ais kerim ini walau bagaimanapun, bukanlah ais kerim tradisional Turki.

Kedai ais kerim di Ortaköy
Pelbagai ais kerim dijual di sini.
Ais kerim yang dihidangkan di atas waffle.

Part 49: Bosphorus Cruise (2) 

Circle Istanbul Tour juga turut termasuk Bosphorus Cruise. Cruise ini sama seperti yang pernah kami ikuti pada hujung minggu yang lepas. Cuma bezanya, jika Cruise yang dulu bermula dari Eminönü, Cruise yang ini pula bermula dari Ortaköy.

Pemandangan berhampiran Jeti Ortaköy
Restoran berhampiran Jeti Ortaköy
Pintu masuk ke Jeti Ortaköy
Bosphorus Cruise dari Ortaköy berlepas betul-betul berdekatan dengan Masjid Ortaköy.
Masjid Ortaköy
Pemandangan Masjid Ortaköy dari laut.
Melintasi Jambatan Bosphorus.
Disebabkan penat berjalan kaki dan ditambah dengan puputan bayu yang lembut di Selat Bosphorus, Myself cukup mengantuk di dalam Cruise ini. Sempat jugalah Myself tersengguk sebentar dalam Cruise ini.

Pemandangan di atas bot Bosphorus Cruise
Melintasi Galatasaray Island. Sebelum menaiki Cruise ini, kami telah berkunjung ke bukit di belakang sana.
Kumpulan kami dalam Circle Istanbul Tour dari tiga negara: Malaysia, Singapura dan United Kingdom.
Menyejukkan badan di musim panas dengan berenang di Selat Bosphorus.
Bangunan Kedutaan Egypt di tepi Selat Bosphorus
Rumeli Fortress
Fatih Sultan Mehmet Bridge ~ Jambatan kedua yang menyeberangi Selat Bosphorus di Istanbul.

Part 50: İstiklal Street (2)

Lawatan seterusnya adalah ke İstiklal Street. Walaupun kami pernah berkunjung ke İstiklal Street sebelum ini, kunjungan dengan Circle Istanbul Tour ini berbeza kerana Özcan membawa kami ke kawasan İstiklal Street yang tidak pernah kami terokai.

İstiklal Street
Gerai Köfte di İstiklal Street
Köfte juga adalah sejenis kebab.
Özcan kemudiannya membawa kami ke sebuah dinding di kawasan İstiklal Street yang dipenuhi dengan lukisan graffiti yang cantik. Menurut Özcan, dinding ini adalah pemenang pertandingan lukisan graffiti yang dianjurkan oleh Istanbul City Hall.

Lukisan graffiti yang cantik di İstiklal Street.
Özcan dan sebahagian ahli keluarga Chown beraksi di depan graffiti.
Özcan dan Zafira sedang  beraksi. Walaupun keluarga mereka sebenarnya berasal dari Singapura, Zafira dan ibunya, Puan Juliana kini tinggal di San Francisco, USA. Dua lagi ibu saudara Zafira yang turut serta dalam Circle Istanbul Tour ini masih tinggal di Singapura.
İstiklal Street ditutup kepada kenderaan. Satu-satunya kenderaan yang boleh didapati di sini ialah tram merah yang bersejarah ini. Kami diberitahu, sebuah tram merah ini telah dihadiahkan oleh kota Istanbul kepada kota San Francisco di Amerika Syarikat sebagai tanda persahabatan. Tram merah dari Istanbul ini kini beroperasi di San Francisco bersama tram-tram lain.

Tram Merah di İstiklal Street.
Kami kemudiannya dibawa ke sebuah kawasan di İstiklal Street yang dulunya adalah bekas garaj Tram Merah ini. Kawasan ini kini telah menjadi sebuah kafetaria.

Bekas Garage Tram Merah di İstiklal Street
Garage ini kini telah diubahsuai menjadi sebuah restoran.
Masih ingat Funicular yang kami naiki sewaktu berkunjung ke Dolmabahçe Palace dulu? Di İstiklal Street juga terdapat sebuah Funicular yang dinamakan Tünel. Tünel menghubungkan Stesen İstiklal Street yang terletak di atas bukit dengan Stesen Karaköy yang terletak di tepi laut berhampiran Galata Bridge. Kami walau bagaimanapun tidak menaiki Tünel ini ke sana.

Stesen Tünel di İstiklal Street.
Lawatan kami ke İstiklal Street ini berakhir di Galata Tower. Kami juga tidak naik ke Galata Tower, hanya sekadar melihatnya dari luar.

Perjalanan menuju ke Galata Tower
Galata Tower
Pemandangan berhampiran Galata Tower.
Kami diberitahu, Galata Tower ini dibina sebagai menara pemerhati kebakaran bersama-sama sebuah menara yang kini terletak di Istanbul University. Namun demikian, kedua-dua menara ini pernah mengalami kebakaran pada masa dahulu.

Kenderaan kami menunggu di sini untuk membawa kami ke destinasi seterusnya, Fatih.

Part 51: Fatih 

Persinggahan terakhir kami dalam Circle Istanbul Tour adalah Fatih, sebuah kawasan yang tradisional di Istanbul. Suatu yang istimewa tentang Fatih ialah di sini ada banyak Bridal Shop yang menjual pakaian-pakaian pengantin.

Fatih
Kedai-kedai pengantin banyak terdapat di Fatih.
Penduduk di kawasan Fatih rata-ratanya mengamalkan cara hidup yang konvensional. Ini dapat kami perhatikan dari pakaian mereka di mana penduduk di sini rata-ratanya memakai jubah dan sukar sekali bertemu dengan penduduk yang berpakaian barat.

Ramai penduduk di Fatih yang masih mengamalkan cara hidup yang konvensional.
Sewaktu di Fatih, kami ditunjukkan sebuah Sekolah Tahfiz yang sangat besar. Sekolah ini beroperasi sewaktu sekolah biasa di Turki sedang bercuti. Pelajarnya kini berjumlah 2,500 orang dan kami diberitahu sekolah ini beroperasi tanpa bantuan dari Kerajaan ~ hanya dari kutipan derma sahaja.

Sekolah Tahfiz Quran di Fatih
Pelajar Tahfiz di sekolah ini berjumlah 2,500 orang. Ia hanya beroperasi sewaktu musim cuti sekolah biasa di Turki.
Tidak jauh dari Sekolah Tahfiz ini, ada sebuah Gereja Greek Orthodox yang besar. Di Gereja ini juga terdapat sebuah sekolah Kristian yang dikatakan mempunyai 65 pelajar. Walau bagaimanapun, Özcan memberitahu kami beliau tidak yakin dengan fakta ini. Özcan berpandangan bilangan pelajar tersebut hanya dakwaan pihak gereja sahaja untuk mengelakkan sekolah ini dari ditukar dijadikan muzium. Ini adalah kerana di Istanbul, terdapat undang-undang yang menetapkan supaya mana-mana bangunan yang tidak lagi berfungsi sepertimana sepatutnya, akan ditukar menjadi muzium.

Gereja Greek Orthodox di Fatih. Bangunan yang kelihatan di depan gereja ini adalah Rumah Dervish yang mengamalkan sejenis tarikat Islam di mana mereka berzikir sambil berpusing-pusing (Whirling Dervish).
Kawasan Fatih ini juga menjadi tumpuan pelarian-pelarian dari Syria yang mencari kehidupan baru di Istanbul. Kebanyakan mereka tinggal di rumah-rumah kecil yang dikongsi sehingga 3-4 keluarga.

Kawasan yang dihuni ramai pelarian Syria di Fatih.
Menurut Özcan, bukan mudah bagi pelarian Syria ini untuk memulakan hidup baru di Turki. Walaupun Turki dan Syria berjiran, budaya dan bahasa mereka sangat berbeza. Tanpa pengetahuan Bahasa Turki, sukar sekali mereka mendapatkan pekerjaan yang baik di negara ini.

Kawasan Fatih yang didiami ramai pelarian Syria.
Rumah buruk seperti ini lazimnya didiami 3-4 keluarga pelarian Syria.
Wanita-wanita Syria yang mengintai kami dari kediaman mereka.
Özcan sedang melayan kanak-kanak pelarian Syria. Disebabkan beliau sering berkunjung ke sini, kanak-kanak ini sangat mengenali Özcan.
Seperti kanak-kanak di mana-mana juga, mereka sangat gembira mendapat hadiah makanan seperti cokelat dari kami.
Bermain Pick-Up Stick di luar rumah
Berehat di luar kediaman mereka.
Kemiskinan dan keperitan hidup dapat dirasakan bila kita melalui kawasan ini.
Kedai menjual keperluan harian di Fatih.

Part 52: Pulang  Ke Hotel 

Circle Istanbul Tour boleh diikuti secara Full Tour ataupun Short Tour. Jika anda memilih Full Tour, pakej yang diikuti turut meliputi Dinner dan pengalaman mandi di Turkish Bath (Hammam). Semua ahli kumpulan selain kami memilih Full Tour.

Sewaktu meninggalkan Fatih, kami melintasi kawasan taman awam berhampiran Golden Horn yang dipenuhi dengan keluarga-keluarga Turki yang sedang berpiknik dan berbabecue. Özcan memberitahu, berpiknik dan berbabecue adalah budaya orang tempatan di Turki. Budaya ini dibawa oleh orang Turki di mana-mana sahaja sehingga di Jerman (di mana ramai imigran Turki tinggal di sana), ada tertulis larangan untuk berbabecue di taman awam di sana.


Berpiknik dan berbabecue adalah budaya masyarakat Turki.
Ramai sungguh mereka berkumpul di taman awam di tepi Selat Golden Horn ini.
Kami memilih Short Tour kerana ingin berehat awal pada malam itu memandangkan kami akan pulang ke Malaysia pada keesokan harinya. Selepas Özcan dan ahli kumpulan lain turun di Turkish Bath, van membawa kami pulang ke Hotel.

Turkish Bath di mana ahli-ahli kumpulan yang lain menikmati pengalaman Hammam.
Tembok kota lama yang dilalui dalam perjalanan pulang ke hotel.


Bersambung Ke Bahagian 16...


CATATAN PERJALANAN TURKEY (2014):